ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

   

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Στη δεκαετία 1997-2007 υλοποιήθηκαν 12 προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (τα περισσότερα από τον καθηγητή Νίκο Μπελή και το Διευθυντή του σχολείου), 7 προγράμματα του ΚΕΘΙ για την ισότητα των 2 φύλων με σύμπραξη και άλλων σχολείων καθώς και πρόγραμμα με σύμπραξη άλλων 3 σχολείων για την τοπική ιστορία της Άρτας. Δύο φορές εντάχθηκε στο θεματικό δίκτυο «Λίμνες» του ΚΠΕ Καστοριάς και μία στο θεματικό δίκτυο «Παραδοσιακοί οικισμοί» του ΚΠΕ Κόνιτσας. Και οι τρεις εντάξεις ήταν διετούς διάρκειας και τα προγράμματα υλοποιήθηκαν απ’ τον καθηγητή Νίκο Μπελή και το Διευθυντή του σχολείου. Υλοποιήθηκαν 3 πολιτιστικά προγράμματα απ’το Διευθυντή κ. Γιαννέλο Κων/νο με θέματα σχετικά με την Κάτω Ιταλία (Ελληνόφωνα χωριά, Βυζαντινά μνημεία κτλ).

 

    ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Α) Για 5 συνεχή χρόνια (2003-2007) το σχολείο έλαβε μέρος με τη χορευτική του ομάδα στους Περιφερειακούς μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες Παραδοσιακού χορού και απέσπασε 2 δεύτερα βραβεία, 2 τρίτα, καθώς και 4 πρώτα βραβεία – ειδικές διακρίσεις που δίνονται (μόνο μία κάθε χρονιά) στον καλύτερο πρωτοχορευτή όλων των χορευτικών ομάδων των σχολείων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Οι πρωτοχορευτές που βραβεύτηκαν είναι οι :

     Β) Τρεις φορές έλαβε μέρος στους Περιφερειακούς μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες μουσικής, όπου απέσπασε 1ο βραβείο στο σύγχρονο τραγούδι (Βάσια Μπακογιάννη – 2004), 2 τρίτα βραβεία στο ατομικό παραδοσιακό όργανο (Παρθενία Τραινταφύλλου στο τουμπερλέκι 2006 και 2007) και ένας έπαινος – ειδική διάκριση στο ατομικό παραδοσιακό τραγούδι (Φώτης Μόσχος). Στους αγώνες αυτούς 2 φορές έλαβαν μέρος και πενταμελή μουσικά σύνολα. 

Γ) Δύο φορές έλαβε μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας όπου τρεις μαθητές (Καλαμπόκης Ευαάγγελος, Μαντέλου Μερόπη και Στούμπου Δέσποινα) πέτυχαν έπαινο – ειδική διάκριση το 2007 με τη φροντίδα της καθηγήτριας κ. Χύτη Ευθυμίας.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Είναι μουσικές κυρίως εκδηλώσεις που πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η αυτοσχέδια μαθητική «ορχήστρα» και κατανέμονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς κυρίως όμως προς το τέλος της (πολιτιστική ημέρα) όπου οι μαθητικές ομάδες που εκπόνησαν προγράμματα παρυσιάζουν τις εργασίες τους και γίνεται η κεντρική μουσική εκδήλωση  - αποχαιρετιστήρια για τους μαθητές της Γ’ τάξης.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Οι μαθητικές ομάδες επισκέφθηκαν κατά καιρούς 7 κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπου παρακολούθησαν πέντε πολυήμερα και δύο μονοήμερα πραγράμματα. Οι ομάδες Αγωγής Υγείας έκαναν τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τόπους που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των εργασιών τους (σημαντικότερη η επίσκεψη στο Αιολικό Πάρκο Λασιθίου). Έγιναν επισκέψεις σε χώρους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ζαγοροχώρια, περίπλους Αγίου Όρους, Σκιάθος, ανάβαση στα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό, λίμνη πηγών Αώου, Μέτσοβο, Πάργα, Σουφλί, Αρναία, Καστοριά, Πρέσπες, Πήλιο, Μυστράς, Μονεμβασιά, Κνωσσός, Βεργίνα, Νάουσα, Πομακοχώρια Ξάνθης, Γαλαξίδι, Δελφοί, Αράχωβα, Σπήλαιο Αγγίτη, Σπήλαιο Διρού, Πύλο, Κέρκυρα, Ολυμπία, Γύρο του Αμβρακικού, οχυρά Ρούπελ, Λίμνη Κερκίνη (Κάτω Πορόια) Έδεσσα, Μετέωρα, Κόνιτσα. Σημαντικότερες όμως επισκέψεις ήταν στην Οδησσό της Ουκρανίας για την αδερφοποίηση του σχολείου (2003) και στη Βενετία και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλία (2007) στα πλαίσια υλοποίησης 2 πολιτιστικών προγραμμάτων.

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Επί σειρά ετών (από το 1997) το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό με την ευθύνη του καθηγητή κ. Νίκου Μπελή και ανέδειξε 4 εφήβους βουλευτές και 2 αναπληρωματικούς. Οι έφηβοι βουλευτές ήταν οι:

·        Ράπτης Αλέξανδρος

·        Καραθάνου Κων/να

·        Τσιάπαλη Ελένη

·        Γιώτης Ευστάθιος

·        Μαλιγιάννης Δημοσθένης

·        Φίλιππα Ισμήνη

 

        ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

      Το σχολείο κάθε χρόνο συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις σε Νομαρχιακό κύρίως επίπεδο όπου πέτυχε κατά καιρούς σημαντικότατες διακρίσεις : Κύπελλο ποδοσφαίρου 2005, Κύπελλο μπάσκετ κοριτσιών 2003 και πρώτη θέση στον ομαδικό αγώνα ανωμάλου δρόμου (2006), πάρα πολλές πρώτες νίκες κυρίως στον ακοντισμό, τη σφαιροβολία και στους αγώνες δρόμου όπου οι επιδόσεις 3 μαθητών (Παπαθανασίου Θωμάς, Κατσαρού Άννα Μαρία και Μπούρα Ευαγγελία) τους επέτρεψαν να λαβαίνουν μέρος επί σειρά ετών και στους αντίστοιχους πανελλήνιους αγώνες. Το σχολείο συνδιοργάνωσε με το Γυμνάσιο Κομποτίου ημερίδα με ομιλητή το βετεράνο ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου. Κάθε χρόνο διοργανώνει εσωτερικούς διαταξικούς αθλητικούς αγώνες (αθλητική ημέρα).

 

     ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

       Όπως είναι γνωστό, ο Νικόλαος Σκουφάς που γεννήθηκε στο Κομπότι, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στην Οδησσό και από εκεί άρχισε την εθνική του δράση. Αυτό έδωσε αφορμή στον Διευθυντή του σχολείου Γιαννέλο Κων/νο να κινήσει τη διαδικασία αδερφοποίησης του σχολείου με το Γυμνάσιο Μαρίινσκυ της Οδησσού. Για την τελετή αδελφοποίησης αντιπροσωπεία 40 μαθητών και 5 καθηγητών επισκέφθηκαν το Σεπτέμβριο του 2003 την Οδησσό, όπου σε επίσημη τελετή ενώπιον του Έλληνα Προξένου και των εκπαιδευτικών αρχών της Οδησσού, έγινε η υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων αδελφοποίησης απ’τους διευθυντές των δύο σχολείων.